Inspirowana sposobem odżywania się naszych przodków, oryginalnie stworzona przede wszystkim z myślą o dzieciach chorych na padaczkę dieta ketogeniczna (inaczej ketogenna) to niezwykle trudny i wymagający jadłospis. Spośród oferowanych przez Kuźnię Zdrowia diet na dowóz stanowi jednak zdecydowanie najskuteczniejszą broń w walce z nadwagą, insulinoodpornością i szybko magazynującym się tłuszczem. Oczywiście pod warunkiem, że bardzo ściśle przestrzega się wynikających z niej zaleceń. Sprawdźmy więc dokładnie co to jest dieta ketogeniczna, jak przejść na takie menu oraz jakie korzyści za sobą niesie.
Dieta ketogeniczna – co jeść?
Przede wszystkim dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa i niskowęglowodanowa. W jej myśl, węglowodany zostają wyeliminowane do minimum. Aż 80-90% energii dostarczanej w ciągu dnia do organizmu pochodzi z tłuszczów, zarówno nasyconych, jak i nienasyconych, zaś pozostałe 10-20% z białka i węgli. Dzięki temu organizm czerpie paliwo właśnie z tłuszczów (również tych odłożonych w postaci tkanki tłuszczowej), a właściwie ciał ketonowych, które powstają w wyniku ich rozpadu (stąd nazwa diety).
Dieta ketogeniczna – jak zacząć?
Chcąc przejść na dietę ketogeniczną, jak w żadnym innym przypadku eksperci do spraw żywienia zalecają skorzystanie z pomocy cateringu dietetycznego. Usługę taką znajdziemy obecnie niemal we wszystkich miastach w Polsce. Nie ma więc większego znaczenia czy to stolica czy Bielsko-Biała. Dieta na dowóz wydaje się tu idealnym rozwiązaniem, ponieważ każdego początkującego, szczególnie w pierwszych dniach może przerazić konieczność przygotowywania posiłków składających się wyłącznie z tłuszczów (głównie mięs) i niemal zupełne wyeliminowanie białka i cukrów. Zresztą dzięki temu unikniemy również złudnej chęci podjadania między posiłkami, co w diecie ketogennej jest stanowczo zabronione.
Dieta ketogeniczna – efekty
Choć dieta ketogeniczna należy do bardzo trudnych, monotonnych, wymagających poświęcenia, już po 4-6 tygodniach można cieszyć się niesamowitymi efektami. Poza tym, że tracimy zbędne kilogramy, szczególnie po kilku dniach jej stosowania wpadamy w stan czystej euforii, jesteśmy pełni pozytywnej energii, czujemy się lekko i radośnie. Niestety z czasem może zdarzyć się, że stracimy apetyt, będziemy mieć problemy ze snem i zaparcia. Stąd nie powinno się jej stosować dłużej niż wspomniane 6 tygodni.
Co to jest dieta ketogeniczna?
Nie da się ukryć, że dieta ketogeniczna (ketogenna, keto) to jedna z najtrudniejszych, najbardziej wymagających oraz monotonnych diet oferowanych współcześnie przez wiele cateringów dietetycznych. Z drugiej strony jest to jadłospis, który pozwala osiągnąć często zdumiewające wręcz efekty, a w niektórych przypadkach nawet ratować zdrowie i życie. Wysokotłuszczowe posiłki, z jakich składa się codzienne, ketogeniczne menu zawierają minimalne ilości węglowodanów, dzięki czemu, w stosunkowo krótkim czasie, bo od około 4 do 6 tygodni pozwalają na dużą utratę wagi. W związku z tym, polecane są przede wszystkim tym, którzy mają tendencję do magazynowania tłuszczu, mają nadwagę (lecz nie otyłość!), a także chorym na insulinooporność oraz oporną na leczenie padaczkę. Na czym polega dieta ketogeniczna? Co jeść? Czego unikać?
Dieta ketogeniczna – co jeść? Tłuszcze vs. węglowodany
Wiele osób, które rozważają skorzystanie z usługi cateringu dietetycznego na początku rozważa oczywiście różne opcje. Dla niejednego zrozumienie czym jest dieta ketogeniczna, co jeść w ramach takiego jadłospisu może sprawiać pewne problemy. O ile nie jesteśmy w miarę zorientowani w biologii, sama nazwa niewiele nam mówi. A zatem, gwoli wyjaśnienia – dieta ketogeniczna to dieta, która wymusza na organizmie syntezę ciał ketonowych. W wyniku maksymalnego ograniczenia spożywania węglowodanów na rzecz tłuszczów, organizm jest zmuszony korzystać z innych źródeł energii, w efekcie czego spala tłuszcz. Podczas, gdy polskie normy żywieniowe przewidują 20-30% całodobowego zapotrzebowania kalorycznego w tłuszcze i 50-70% w węglowodany, dieta ketogeniczna w aż 90% składa się z tłuszczu, a jedynie w 2% z węgli. Wobec tego, co jest dozwolone a co zakazane na diecie ketogenicznej? Co jeść?
Dieta ketogeniczna – co jeść? Polecane produkty, ilość posiłków i porcje
Wiemy już na czym polega i jaki cel ma dieta ketogeniczna. Co jeść, by spowodować spalanie tłuszczów zamiast węglowodanów? Oczywiście należy sięgać po tłuszcze, lecz co ważne, te zdrowe, czyli: oliwę z oliwek, olej lniany, awokado, orzechy, nasiona sezamu i chia, a także wysokiej jakości smalec, golonkę oraz boczek. Dzienne menu powinno przewidywać 3-4 posiłki. Zanim usiądziemy do stołu, bardzo ważne, by wszystko było dokładnie odmierzone z pomocą wagi kuchennej, natomiast kalorie policzone. W przeciwnym razie niemożliwe będzie stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety ketogenicznej.