Polskie kasze – samo zdrowie – Kuźnia Zdrowia
Polskie kasze – samo zdrowie

Na nasze stoły w wielkim stylu powracają kasze. Choć polska kuchnia, niezależnie od regionu (czy to Ustroń, czy też Łeba) kojarzy się z ziemniakami, które to podaje się praktycznie do wszystkiego – od kotleta schabowego, przez rybę, aż po bigos a nawet gołąbki, okazuje się, że rodzime pola uprawne skrywają całe bogactwo kasz. Kasz, które wieki temu stanowiły ważny składnik tradycyjnych posiłków, a później przestały być doceniane, po to, byśmy na powrót przypomnieli sobie o ich cudownych właściwościach. Dziś, jagły, gryka i jęczmień pojawiają się w wielu przepisach na unowocześnione wersje znanych nam dań, a także obowiązkowo w menu cateringów dietetycznych oferujących m.in. usługę „dieta na dowóz”. A zatem, poznajmy najzdrowsze kasze.

Królowa polskich kasz, czyli kasza jaglana

Kasza jaglana nie tylko jest bardzo zdrowa, pożywna i lekkostrawna, ale również nie zawiera glutenu, w związku z czym może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej. Powstające z nasion prosa jagły to bogate źródło krzemionki, witamin z grupy B, witaminy E, antyoksydantów, lecytyny oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, mangan, selen. Oznacza to, że wprowadzenie na stałe kaszy jaglanej do diety usprawnia przemianę materii, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, wzmacnia naczynia krwionośne, a także ma pozytywny wpływ na nasze stawy.

Gryka – kasza o zaskakujących właściwościach

Niewątpliwie kasza gryczana to jedna z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych w polskich domach. Mimo to, mało kto z nas spodziewałby się jak różnorodny wpływ na organizm może mieć jej spożywanie. Poza witaminami i składnikami mineralnymi, które w zasadzie są prawie takie same, jak w przypadku kaszy jaglanej, gryka zawiera trzy, z różnych względów wartościowe aminokwasy. Lizyna odpowiada za prawidłowe wchłanianie wapnia i koncentrację, tryptofan pobudza wytwarzanie hormonu szczęścia, natomiast melatonina gwarantuje spokojny sen.

Kasza jęczmienna – pęczak, pęczak kujawski, kasza wiejska, perłowa i perłowa prażona

Szerokie zastosowanie w kuchni znajduje również kasza jęczmienna, spośród której rozróżnia się aż pięć rodzajów kasz. W każdym przypadku proces produkcji jest nieco inny. Jednak uogólniając, produkt ten jest uboższy pod względem składników mineralnych od jagieł czy gryki, za to pomaga unormować poziom glukozy we krwi. W związku z tym, pęczak zaleca się osobom, które borykają się z cukrzycą, podwyższonym poziomem cukru, a także nadciśnieniem i chorobami układu krążenia. Warto również mieć na uwadze, że zawiera on spore ilości białka i błonnika.

Do góry