Które warzywa mają najwięcej białka?

Brokuły, brukselka, fasolka, kalafior – poznaliśmy już część warzyw, będących doskonały źródłem białka, które jest jednym z podstawowych materiałów budulcowych ludzkiego organizmu. Jednak i na nich się nie kończy. Okazuje się, że do wysokobiałkowego jadłospisu, jakim niewątpliwie jest dieta samuraj, możemy, a nawet powinniśmy włączyć jeszcze kilka innych roślin. Jakich? Zapraszamy na kontynuację wątku pt. „Jakie warzywa mają najwięcej białka?”.

Kiełki lucerny

Wciąż bogatym źródłem białka są kiełki lucerny. Na około szklankę kiełków przypada tu 1,3 g białka, a dodatkowo również cynk, fosfor, kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, a także witamina K i C oraz witaminy z grupy B. Ponadto, w kiełkach lucerny nie brakuje tak cennych dla naszego zdrowia kwasów omega-3 i omega-6. Stąd też zaleca się włączenie tejże rośliny do diety osób z niedokrwistością i cukrzycą. Jej regularnie spożywanie pomaga też przy problemach z wzdęciami, wrzodami i cholesterolem.

Rukiew wodna

Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, to właśnie rukiew wodna uznawana jest za najzdrowsze warzywo na świecie. W szklance rukwi kryje się 0,8 g białka oraz dokładnie tyle witaminy K, ile potrzeba, by zrealizować dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu w ten składnik. Prócz tego, zielona roślina zawiera beta-karoten, cynk, magnez, mangan, potas, wapń i żelazo, a także witaminy: A, B, C i E. W związku z tym rukiew wodna pobudza trawienie, oczyszcza organizm, wspomaga leczenie reumatyzmu, prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, a także działa antyrakowo i przeciwstarzeniowo.

Szparagi

Szparagi będące świetnym źródłem witamin: A, B i K, a także fosforu, kwasu foliowego, magnezu, manganu i miedzi na 135 g zawierają aż 2,9 g białka. Dodatkowo mają dobroczynny wpływ na ciśnienie krwi, serce, nerki i wzrok.

 

Szpinak

Obok rukwi wodnej to właśnie szpinak możemy zaliczyć do tych najzdrowszych spośród i tak już niesamowicie zdrowych, o czym decyduje fakt, że zawiera on wszystkie niezbędne aminokwasy. Poza tym, w 30% na liście szpinaku składa się nasze białko. Co więcej, szpinak jest bogatym źródłem witaminy K – w 181% realizuje nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Standardowo już, znajdziemy w nim witaminy A i C, kwas foliowy, magnez, potas, wapń i żelazo. Wszystko to sprawia, że regularne spożywanie tego warzywa hamuje proces starzenia, obniża ciśnienie tętnicze, działa antyoksydacyjne, a także wspomaga proces odchudzania.

Ziemniaki

Prawdopodobnie nikt z nas nie posądziłby ziemniaków o to, że mogą być bogatym źródłem białka. A jednak! W jednej, średniej wielkości bulwie znajdziemy aż 3 gramy cennego składnika. Warto przy tym pamiętać, że białko z ziemniaków przyswajamy szczególnie dobrze po ich upieczeniu.

Jednym z podstawowych materiałów budulcowych ludzkiego organizmu jest białko, które to odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój człowieka, regenerację tkanek, właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego, a także za produkcję energii. Wreszcie, z czego niewątpliwie słynie najbardziej – jest niezbędne w budowie masy mięśniowej. Z tego też względu osoby aktywne fizycznie i sportowcy tak chętnie decydują się na dietę samuraj będącą wysokobiałkowym planem żywieniowym. Składają się na nią bowiem chude mięsa, ryby, jaja, bezglutenowe zboża, a także warzywa. Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę ostatnie z wymienionych również mogą być bogatym źródłem cennych protein. Jednocześnie zawierają więcej witamin, minerałów i antyoksydantów oraz zdecydowanie mniej tłuszczu niż mięso. A zatem, które warzywa mają najwięcej białka?

Brokuły

Już na 90g brokułów przypada około 2,6 g białka, wliczając w to wszystkie najważniejsze aminokwasy. Poza tym, w zielonym warzywie znajdziemy spore ilości fosforu, kwasu foliowego, manganu, potasu, witamin C i K. To dzięki nim regularne spożywanie brokułów działa antyrakowo, antystresowo, wspomaga serce, zapobiega anemii, reguluje poziom cukru, wzmacnia stawy.

Brukselka

Podobnie, jak w przypadku brokułów fosfor, kwas foliowy, mangan, potas, witaminy C i K, a dodatkowo magnez, wapń, żelazo, witaminy A i B6 znajdziemy w brukselce. Na garść małych kapustek przypadają również 3 g białka. Poza tym, brukselka wspomaga układ krwionośny i serce oraz niweluje ryzyko zachorowania na osteoporozę. A jako, że posiada niski indeks glikemiczny z czystym sumieniem mogą ją spożywać cukrzycy, a także osoby dążące do redukcji masy ciała.

Fasola

Kolejnym warzywem, z pomocą którego dostarczymy organizmowi właściwych ilości białka jest uprawiana niemalże na całym świecie fasola. Ten naturalny produkt zawiera również dużo błonnika, fosforu, potasu, wapnia, a także witamin z grupy B.

Kalafior

Kalafior to warzywo i dietetyczne i bogate w białko. W 100 g rośliny znajduje się jedyne 25 kalorii i około 2 g protein. Prócz nich, nie brakuje w nim witamin C i K, antyoksydantów, fosforu, magnezu, manganu, potasu, wapnia i żelaza. Do diety powinni go włączyć nie tylko sportowcy i aktywni fizycznie, ale też cukrzycy, reumatycy i osoby cierpiące na wrzody.