Komosa ryżowa, tapioka i amarantus, czyli zboża naturalnie bezglutenowe i ich właściwości

Jako, że wszystkie proponowane przez nas diety dostępne są w wersji bezglutenowej, a niektóre z nich, np. dieta samuraj z zasady eliminują najpopularniejsze zboża zawierające te białko, z pewnością zastanawiacie się, czym zastępujemy je w posiłkach. Otóż obok pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa wymienia się jeszcze zboża naturalnie bezglutenowe. A jeśli uwzględnimy w nich tzw. zboża rzekome, czy też pseudozboża okazuje się, że jest ich zdecydowanie więcej. Ryż, gryka, jagły to tylko niektóre z nich. I tak też do bezglutenowej diety warto włączyć nieco bardziej egzotyczną komosę ryżową, tapiokę i amarantus. Sprawdźmy zatem co to za produkty i jakie właściwości wykazują.
Komosa ryżowa (quinoa)

Komosa ryżowa, nazywana również quinoą, przede wszystkim jest niezwykle bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a także białka roślinnego, błonnika, magnezu i co niespotykane w przypadku zwykłych zbóż – flawonoidów. W związku z tym idealnie sprawdza się w dietach odchudzających. Poza tym, komosa zawiera saponiny, dzięki którym wykazuje właściwości antyalergiczne, zwalcza wirusy oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu poprzez stymulowanie systemu immunologicznego. Co ciekawe, regularnie spożywana przyczynia się do zwalczania wolnych rodników, a co za tym idzie spowalnia proces starzenia się skóry.

Tapioka

Tapioka to kasza wytwarzana ze skrobi pozyskiwanej z bulw manioku jadalnego, będącego podstawą żywienia ludności Ameryki Południowej i Afryki. Podobnie, jak biały ryż tapioka jest lekkostrawna, stąd też bezpieczna dla dzieci, osób w podeszłym wieku, osób cierpiących na wrzody żołądka i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Idealnie sprawdza się również jako uzupełnienie węgli w diecie samuraja. W blisko 90% składa się bowiem właśnie z węglowodanów.

Amarantus

Ze względu na bogactwo korzystnych składników odżywczych amarantus jest pseudozbożem, które zaliczamy do tzw. żywności funkcjonalnej. Z czystym sumieniem mogą włączyć go do swojej diety nie tylko osoby chore na celiakię, ale i cukrzycy, anemicy, cierpiący na schorzenia układu kostnego, atopowe zapalanie skóry, choroby układu krążenia. Prócz tego, amarantus ma dobroczynny wpływ na węzły chłonne i nadnercza, stany zapalne i alergie. W końcu, amarantus spowalnia proces starzenia, a także wspomaga leczenie różnego rodzaju nowotworów.