Jakie orzechy są najzdrowsze? – Kuźnia Zdrowia
Ostatnimi czasy bardzo dużo mówi się na temat orzechów jako zdrowej przekąsce między posiłkami. Coraz chętniej dodajemy je nie tylko do słodkich deserów, ale również dań wytrawnych. I całe szczęście! W końcu orzechy to najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Przede wszystkim, są źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Poza tym, zawierają dużo witamin z grupy B i E. Poznajmy najzdrowsze z nich! Orzechy włoskie To jedne z najpopularniejszych orzechów w Polsce. Niewątpliwie przyczynia się do tego fakt, że drzewa orzecha włoskiego doskonale przyjmują się w naszych ogrodach. Bakalie te są nieodłącznym składnikiem wielu tradycyjnych ciast i słodkich deserów, zwłaszcza tych przygotowywanych z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Polskie gospodynie domowe zwykły przygotowywać z nich również nalewki, będące naturalnym lekiem na problemy żołądkowe. Ponadto orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Już 3-4 orzechy są w stanie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na omega-3. Ale na tym nie koniec, bowiem orzechy włoskie to również białko, tak cenne szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Orzechy brazylijskie Jeszcze do niedawna orzechy brazylijskie nie były aż tak bardzo znane w naszym kraju. Jednak od pewnego czasu z powodzeniem wykorzystujemy je w kuchni tak, jak inne tego typu bakalie. Co ciekawe, wytwarzany z nich olej jest naturalnym emolientem, który doskonale zabezpiecza naszą skórę, zwłaszcza wrażliwą i atopową przed wysuszaniem. Stąd orzechy brazylijskie są stosowane również w kosmetyce. Warto wiedzieć, że spośród wszystkich rodzajów orzechów, to właśnie te, pochodzące z drzew dziko porastających okolice Amazonki zawierają w sobie najwięcej selenu. Pierwiastek ten odpowiada za naszą odporność, a także za prawidłowe funkcjonowanie hormonów tarczycy. Poza tym, orzechy brazylijskie to bogactwo wapnia, magnezu, witaminy E oraz kwasu foliowego. Nerkowce Nerkowce, zwane tak ze względu na swój kształt przypominający nerkę właśnie przede wszystkim wykorzystywane są do deserów. Wyróżniają się bowiem dużą kruchością i delikatnym, lekko słodkim smakiem. Stanowią również bardzo ważny składnik kuchni azjatyckiej. Dodaje się je m.in. do słynnego curry. Jeśli chodzi o właściwości nerkowców, poza tym, że tak jak pozostałe orzechy są źródłem kwasów nienasyconych, białka, błonnika i wapnia, zawierają także duże pokłady potasu odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie serca. W 100 g tych bakalii znajdziemy go aż 660 mg.

Ostatnimi czasy bardzo dużo mówi się na temat orzechów jako zdrowej przekąsce między posiłkami. Coraz chętniej dodajemy je nie tylko do słodkich deserów, ale również dań wytrawnych. I całe szczęście! W końcu orzechy to najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Przede wszystkim, są źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Poza tym, zawierają dużo witamin z grupy B i E. Poznajmy najzdrowsze z nich!

Orzechy włoskie

To jedne z najpopularniejszych orzechów w Polsce. Niewątpliwie przyczynia się do tego fakt, że drzewa orzecha włoskiego doskonale przyjmują się w naszych ogrodach. Bakalie te są nieodłącznym składnikiem wielu tradycyjnych ciast i słodkich deserów, zwłaszcza tych przygotowywanych z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Polskie gospodynie domowe zwykły przygotowywać z nich również nalewki, będące naturalnym lekiem na problemy żołądkowe. Ponadto orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Już 3-4 orzechy są w stanie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na omega-3. Ale na tym nie koniec, bowiem orzechy włoskie to również białko, tak cenne szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Orzechy brazylijskie

Jeszcze do niedawna orzechy brazylijskie nie były aż tak bardzo znane w naszym kraju. Jednak od pewnego czasu z powodzeniem wykorzystujemy je w kuchni tak, jak inne tego typu bakalie. Co ciekawe, wytwarzany z nich olej jest naturalnym emolientem, który doskonale zabezpiecza naszą skórę, zwłaszcza wrażliwą i atopową przed wysuszaniem. Stąd orzechy brazylijskie są stosowane również w kosmetyce. Warto wiedzieć, że spośród wszystkich rodzajów orzechów, to właśnie te, pochodzące z drzew dziko porastających okolice Amazonki zawierają w sobie najwięcej selenu. Pierwiastek ten odpowiada za naszą odporność, a także za prawidłowe funkcjonowanie hormonów tarczycy. Poza tym, orzechy brazylijskie to bogactwo wapnia, magnezu, witaminy E oraz kwasu foliowego.

 

Nerkowce

Nerkowce, zwane tak ze względu na swój kształt przypominający nerkę właśnie przede wszystkim wykorzystywane są do deserów. Wyróżniają się bowiem dużą kruchością i delikatnym, lekko słodkim smakiem. Stanowią również bardzo ważny składnik kuchni azjatyckiej. Dodaje się je m.in. do słynnego curry. Jeśli chodzi o właściwości nerkowców, poza tym, że tak jak pozostałe orzechy są źródłem kwasów nienasyconych, białka, błonnika i wapnia, zawierają także duże pokłady potasu odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie serca. W 100 g tych bakalii znajdziemy go aż 660 mg.

Do góry