Co to jest dieta bezglutenowa?

Współczesne cateringi, które proponują dietę z dowozem pod wskazany adres mogą pochwalić się naprawdę bogatą ofertą. Wynika to z chęci spełnienia oczekiwań najbardziej wymagających klientów. Dodatkowo takie firmy muszą liczyć się z tym, że obecnie wiele osób poszukujących tzw. diety pudełkowej niestety boryka się z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi, alergiami lub chorobami, które wymuszają na nich stosowanie specjalnej diety. Najlepszym przykładem jest tu dieta bezglutenowa, która poza chorymi na immunologiczną chorobę celiakię oraz chorobę Dhuringa jest zalecana również tym, którzy mają Hashimoto bądź alergię na gluten. Co to jest dieta bezglutenowa? Na czym polega? Jakie produkty są dozwolone, a jakich trzeba unikać? Kto powinien ją stosować?

Co to jest dieta bezglutenowa? Jakie produkty nie zawierają glutenu?

Jeśli chcielibyśmy odpowiedzieć na pytanie tytułowe naszego wpisu, czyli: „Co to jest dieta bezglutenowa?” najprościej powiedzieć, że jest to taka dieta, która eliminuje gluten. Oznacza to, że składa się ona z produktów wolnych od glutenu, czyli naturalnie bezglutenowych. Zaliczamy do nich: ryż, różnego rodzaju kasze, na czele z kaszą gryczaną, jaglaną, komosą ryżową (quinoa), nazywany popularnie zbożem XXI wieku amarantus, a także mąki bezglutenowe (m.in. ryżową, gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, kokosową, kasztanową, z ciecierzycy). Jednak czy to wystarczy, by wytłumaczyć co to jest dieta bezglutenowa? Otóż warto dodać, że źródłem glutenu, a więc produktami niedozwolonymi na diecie bezglutenowej są takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies (co do tego ostatniego zdania są podzielone). Dieta bezglutenowa jest wobec tego pozbawiona tzw. produktów i dań mącznych (pieczywa pszennego i żytniego, makaronów itd.). Należy przy tym dodać, że w przypadku celiakii niedozwolone są również produkty zawierające śladowe ilości glutenu (niektóre słodycze, przetwory mięsne, jogurty itp.).

Co to jest dieta bezglutenowa i kto powinien ją stosować?

W ramach wyjaśnienia tego, co to jest dieta bezglutenowa, warto wspomnieć krótko o tym, kto powinien ją stosować. Tak jak zostało już wspomniane, dieta bezglutenowa to absolutna konieczność w przypadku celiakii, choroby Dhuringa oraz nietolerancji i alergii na gluten. W dzisiejszych czasach po dietę bezglutenową w formie diety pudełkowej sięgają jednak również osoby, którym gluten nie szkodzi. Dlaczego? Otóż okazuje się, że na odpowiednio skomponowanej diecie bezglutenowej, która jak już wiemy eliminuje dość tuczące produkty i dania mączne, można schudnąć.

Gluten – zdrowy czy nie, czyli jak to jest z tymi zbożami?

Ostatnimi czasy dużo mówi się na temat glutenu. Dyskusja jest zażarta, wywołuje wiele emocji. Jedni twardo wymieniają szkodliwe dla ludzkiego zdrowia właściwości tegoż składniku (i to nie tylko dla osób cierpiących na autoimmunologiczną chorobę celiakia), drudzy obstawiają, że to wszystko to wymysły tych, których nazbyt pochłania tematyka zdrowego odżywiania oraz wielkich koncernów żywnościowych szukających sensacji, na której mogłyby zarobić. A zatem, jak to jest – jeść gluten czy nie? Zdrowy czy nie? Przyjrzyjmy się sprawie dokładniej.

Co to jest gluten?

Gluteliny obok prolamin stanowią rodzaj białka roślinnego, które występuje w doskonale nam znanych ziarnach zbóż. W przypadku pszenicy jest to gliadyna, żyta – sekalina, jęczmienia – hordeina, zaś owsa – awenina. Podczas wyrabiania ciasta z którejkolwiek z mąk zmieszanej z wodą, formuje się lepko-sprężysta masa, dzięki której wyrób zyskuje elastyczność i sprężystość. Stąd też gluten jest niezwykle pożądany w piekarnictwie. Niestety, od pewnego czasu nagminnie dodaje się go do produktów naturalnie wolnych od glutenu: mięs, wędlin, przypraw, słodyczy, a nawet jogurtów i lodów. Ponadto pszenicę modyfikuje się w taki sposób, by powstała z niej mąka zawierała jeszcze więcej glutenu. Wszystko to prowadzi do jednego – ilość tegoż kompleksu w naszej diecie jest dużo większa, niż przed laty.

Czy tylko celiakia?

Znaną i dość dobrze zbadaną formą nietolerancji glutenu jest celiakia, czyli choroba trzewna. Zalicza się ona do tzw. chorób autoimmunologicznych. W wyniku kontaktu z czynnikiem środowiskowym, jakim w tym przypadku jest gluten, wytwarzają się białka, które niszczą komórki jelita cienkiego, a co za tym idzie – jego strukturę. Dochodzi więc do upośledzenia wchłaniania substancji odżywczych, niedożywienia, problemów trawiennych oraz ogólnoustrojowych, takich jak chociażby zahamowanie wzrostu czy osteoporoza. Celiakia dotyka osoby predysponowane genetycznie (jedynie 1% społeczeństwa). Jak się jednak okazuje, gluten może szkodzić nie tylko celiakom. Istnieją bowiem jeszcze dwie formy nietolerancji – alergia na pszenicę oraz NGCS, czyli nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Mogą objawiać się zarówno problemami jelitowymi, przypominającymi typowe objawy Zespołu Jelita Drażliwego, jak i zmianami skórnymi – choroba Duhringa, Atopowe Zapalenie Skóry, łuszczyca.

 

Dieta bezglutenowa – czy tylko dla osób nietolerujących białko zbóż?

To, że gluten znajduje się dziś w zdecydowanej większości produktów, które spożywamy nie może wróżyć zbyt dobrze. Jak wiemy, co za dużo to niezdrowo. Wielu naukowców dowodzi, że jest on składnikiem uzależniającym. Światowej sławy dietetycy dostrzegają z kolei, że ich pacjenci czują się lepiej po odstawieniu produktów przygotowanych na bazie zbóż. Stąd też odpowiednio skomponowana dieta bezglutenowa to dobre rozwiązanie dla wszystkich. A zatem ryż, kasza jaglana i gryczana, komosa ryżowa, amarantus, jaja, nabiał, dobrej jakości mięso, owoce i warzywa – cóż zdrowszego możemy zafundować swojemu organizmowi?

Co daje dieta bezglutenowa?

Nie da się ukryć, że w ostatnich latach dieta bezglutenowa to prawdziwy trend pośród osób poszukujących różnych sposobów na prowadzenie zdrowego trybu życia oraz redukcji tkanki tłuszczowej. Podczas, gdy jedni zmuszeni są do wykluczenia ze swojego jadłospisu zbóż oraz produktów, które mogą zawierać nawet śladowe ilości ich białka (m.in. osoby chorujące na celiakię i chorobę Dhuringa) inni rezygnują z nich dobrowolnie. Dlaczego tak się dzieje? Skąd ta moda na niejedzenie glutenu? Co daje dieta bezglutenowa?

Większa świadomość składu spożywanych produktów

Pierwsza zaleta, którą dostrzeże każdy, kto przechodzi na dietę bezglutenową wiąże się z koniecznością czytania składów poszczególnych produktów. W celu sprawdzenia czy interesujący nas artykuł spożywczy nie zawiera glutenu (pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta) jednocześnie zapoznajemy się z pozostałymi składnikami. Oznacza to, że jednocześnie zaczynami wybierać nie tylko produkty bezglutenowe, ale i zdrowsze – te, o krótszym, prostszym składzie, pozbawione sztucznych barwników, zagęstników, konserwantów. Przykładowo, większość bezglutenowców po porównaniu różnych produktów decyduje się na te jednorodne, np. najzwyklejszy twaróg, który według uznania można doprawić ulubionymi przyprawami i świeżymi ziołami, aniżeli smakowe serki i inne smarowidła.

Różnorodność odnośnie produktów i posiłków

Kolejną zaletą diety bezglutenowej jest fakt, że wiąże się ona z poznawaniem nowych smaków. Chociaż w pierwszym momencie możemy odnieść wrażenie, że przede wszystkim stawia ona przed nami niemal same ograniczenia, po czasie okazuje się wprost przeciwnie. Gdy musimy zrezygnować z klasycznego makaronu i mąki pszennej i żytniej, nagle okazuje się, że do wyboru mamy jeszcze ryż, kukurydzę, grykę, jagły, amarantus, komosę ryżową, tapiokę na bazie których powstają pyszne mąki, kasze i płatki. I tak, nim się zorientujemy zamiast standardowych kanapek z szynką, na śniadanie zaczynamy przygotowywać jaglankę z owocami.

Kulinarne eksperymenty

Konieczność czytania składów oraz odkrywanie nieznanych lub po prostu niestosowanych do tej pory produktów sprawia, że nie tylko zaczynamy być świadomi tego, co rzeczywiście zdrowe, ale również, jak wiele ciekawych dań możemy przygotować. Naleśniki z mąki gryczanej, makarony z roślin strączkowych czy też pizza na bazie dyni – kulinarne eksperymenty nie tylko służą naszemu zdrowiu i samopoczuciu, ale i genialnie smakują!

Dieta bezglutenowa – ile można schudnąć?

Dieta bezglutenowa to dieta przede wszystkim dla tych, którzy mają nietolerancję glutenu, immunologiczną chorobę celiakię lub też chorobę Dhuringa. Prócz tego, odstawienie produktów mącznych zaleca się przy Hashimoto, z którym obecnie zmaga się wiele osób. Co więcej, dietetycy oraz trenerzy personalni zauważyli, że dieta bezglutenowa może być pomocna w dążeniu do redukcji tkanki tłuszczowej. Sprowadza się ona bowiem do rezygnacji z jedzenia pieczywa, makaronów i słodkich wypieków na bazie mąki pszennej, żytniej, owsianej, orkiszowej na rzecz ryżu oraz naturalnie bezglutenowych kasz i mąk (gryczanej, jaglanej, kukurydzianej, kokosowej, z komosy ryżowej, tapioki). Jak wiadomo są to nie tylko bardzo zdrowe i lekkostrawne produkty, ale i niskokaloryczne. Czy rzeczywiście warto sięgnąć po dietę bezglutenową? Ile można schudnąć dzięki niej?

Dlaczego dieta bezglutenowa? Ile można schudnąć?

Odkąd tak popularne stały się cateringi dietetyczne oferujące różne rodzaje diet pudełkowych, między innymi dietę bezglutenową, wiele osób zastanawia się czy z ich pomocą rzeczywiście można zgubić zbędne kilogramy. A może to tylko kolejny chwyt marketingowy? Jak jest naprawdę? Skąd pomysł, że dobrym sposobem na pozbycie się tkanki tłuszczowej jest właśnie dieta bezglutenowa. Ile można schudnąć i czy w ogóle? Otóż, nie sposób nie zgodzić się z tym, że jest to taki jadłospis, który wyklucza bardzo dużo potraw i przekąsek będących niezdrowymi, tuczącymi, spowalniającymi metabolizm. Przy odpowiednio zbilansowanej diecie bezglutenowej, pierwsze efekty widoczne są naprawdę po krótkim czasie. Natomiast po 2-3 miesiącach odnotować można znaczny spadek wagi, szczególnie jeśli przy okazji diety pudełkowej od Kuźni Zdrowia, zdecydujemy się na zajęcia z trenerem personalnym.

Czy wystarczy dieta bezglutenowa? Ile można schudnąć?

Jak to jest naprawdę? Czy wystarczy, że zrezygnujemy z produktów mącznych i po prostu zaczniemy chudnąć? Czy nie trzeba nic więcej, wystarczy jedynie dieta bezglutenowa? Ile można schudnąć tak naprawdę? Jak to zwykle bywa, to zależy od wielu czynników. Dieta bezglutenowa, podobnie jak inne dostępne w Kuźni Zdrowia diety (standard, light, samuraj, paleo, ketogeniczna, wegetariańska) to tylko składowa. To czy schudniemy zależy od naszego trybu życia w ogóle, a także indywidualnych predyspozycji. Możemy jednak przyjąć, że jeśli regularnie uprawiamy jakiś sport, zdrowo się odżywiamy, czyli nie stołujemy się w tzw. fastfoodach, jemy dużo warzyw i owoców, a po słodycze sięgamy bardzo sporadycznie, w ciągu roku na diecie bezglutenowej możemy stracić około 16 kilogramów.