Dieta paleo i jej największy dylemat, czyli co jeść zamiast chleba? – Kuźnia Zdrowia

Wszyscy lubimy pieczywo – ciepłe, chrupiące kajzerki wypieczone z dobrej jakości mąki pszennej lub pełen ziaren żytni bochenek na zakwasie. Poza tym, że chleb jest po prostu smaczny a w naszej katolickiej kulturze stanowi podstawę żywienia, to również najprostszy sposób na śniadanie i kolację. Nie ma więc co się dziwić, że to właśnie pieczywa najbardziej brakuje nam na diecie paleo, która to eliminuje zboża zawierające gluten oraz bazuje na równowadze pomiędzy spożywaniem mięsa, ryb i owoców morza a produktami roślinnymi. Jak rozwiązać ten problem? Czym zastąpić tradycyjne kanapki?

Warzywa zamiast chleba

Doskonałym i bardzo prostym sposobem na bazę pod kanapki zamiast pieczywa są warzywa – świeże (w okresie wiosenno-letnim) lub pieczone (w sezonie jesienno-zimowym). Pokrojone w plastry duże pomidory posmarowane masłem, z kawałkiem domowej szynki i bazylią lub grillowana cukinia, bakłażan bądź dynia, łódeczki z papryki z pastą jajeczną i łososiem, a także wrapy z sałaty to naprawdę pyszne rozwiązanie!

Omlety i bułeczki

Jajka – jeden z podstawowych produktów diety paleo daje nam ogrom możliwości. Dzięki nim zrobić możemy proste i bardzo pożywne omlety, z których przygotujemy mięsno-warzywne wrapy. Chcąc uzyskać nieco gęstszą, bardziej treściwą konsystencję do jaj wystarczy natomiast dodać odrobinę mąki kokosowej lub konopnej, zaś w wersji na słodko – mąkę kasztanową bądź wiórki kokosowe. Z podobnego przepisu, wzbogaconego dodatkowo o olej kokosowy/masło klarowane/oliwę z oliwek, szczyptę sody oczyszczonej, soli i ulubionych przypraw, a także kilka kropel octu jabłkowego w formie na muffinki upieczemy wytrwane bułeczki.

Chleby z mąk bezglutenowych

Jeżeli do tej pory zajadaliśmy się węglowodanami oraz tradycyjnym pieczywem z mąk zawierających gluten, dieta paleo, a przynajmniej jej początki nie będą dla nas łatwe. Na szczęście żyjemy w czasach, w których sklepy ze zdrową żywnością mają nam do zaoferowania mnóstwo mąk wytwarzanych ze składników wolnych od glutenu. W internecie zaś znajdziemy masę przepisów na pieczywo na bazie mąk: gryczanej, jaglanej, ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej, dyniowej, kokosowej itd. Jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie chleb warzywny – np. z batatów, soczewicy, suszonych pomidorów. Z takim bochenkiem chleba dieta paleo z pewnością będzie dla nas na starcie nieco przyjaźniejsza.

Do góry