Dieta na masę – ile białka? – Kuźnia Zdrowia
Dieta na masę – ile białka?

Coraz większym gronem zainteresowanych, szczególnie wśród mężczyzn cieszy się oferowana przez najlepsze cateringi dietetyczne dieta na masę. Ile białka należy spożywać, by bezpiecznie wspomagać rozbudowę masy mięśniowej? To pytanie zadają sobie wszyscy, którzy decydują się na codzienne stosowanie jadłospisu bogatego w białko oraz dodatkową jego suplementację. Otóż w tym przypadku warto zachować szczególną ostrożność, stronić od popadania w skrajności, a przede wszystkim pójść po radę do specjalisty, czyli dietetyka, który na podstawie szczegółowego wywiadu, a także zaleconych uprzednio odpowiednich badań pomoże skonstruować idealną dla nas dietę na masę. Ile białka jeść, a jakich jego ilości się wystrzegać? Podpowiadamy!

Dieta na masę – ile białka jest w ludzkim organizmie i jaka jest jego rola?

Zanim zaczniemy się zastanawiać, na czym właściwie polega dieta na masę, ile białka w jej ramach należy dostarczać organizmowi, zastanówmy się co to w ogóle jest białko i jaką rolę spełnia. Otóż główną funkcją białka jest funkcja budulcowa. Białko dostarcza aminokwasów, a także jest niezbędne w procesie tworzenia nowych struktur, regeneracji tkanek i uzupełniania ubytków. Prócz tego, białko pomaga w transporcie tlenu z płuc do tkanek, produkcji hormonów, enzymów i ciał odpornościowych oraz regulacji równowagi zasadowo-kwasowej i wodnej. Wobec tego, białko spełnia bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie. Szczególnie doceniają je osoby, którym zależy na sile – jako, że z białka powstają mięśnie, decydują się one właśnie na dostarczającą sporych jego ilości dietę na masę. Ile białka wówczas należy spożywać?

Dieta na masę – ile białka powinna zawierać?

Niestety nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie o to, z czego powinna składać się dieta na masę, ile białka dostarczać w ciągu jednego dnia, a ile pozostałych witamin oraz mikro- i makroelementów. O dziennym zapotrzebowaniu na białko w dużej mierze decyduje wiek, stan fizjologiczny oraz ilość, częstotliwość i intensywność uprawianej aktywności fizycznej. Na ogół przyjmuje się, że podczas gdy dla osoby dorosłej normą jest 0,8 g białka na kilogram masy ciała dziennie, w przypadku osób, które regularnie ćwiczą ilość ta oscyluje pomiędzy 1,4 do 2,0 g. Dokładna wartość uzależniona jest natomiast od konkretnej dyscypliny sportu. Wobec tego, śmiało możemy powiedzieć, że dieta na masę (ile białka przewiduje) w dużej mierze jest kwestią bardzo indywidualną. Najważniejsze jednak, do czego niestety ma skłonność wiele osób dążących do przyrostu masy mięśniowej, by z białkiem nie przesadzić, bowiem w zbyt dużych ilościach może zaszkodzić.

Do góry