Catering dietetyczny z niskim indeksem glikemicznym
w Kuźnia Zdrowia - Sułkowice
Pyszna dieta pudełkowa od 1000 do 3500 kcal – 10 wariantów
Czym jest niski indeks glikemiczny w diecie? Czym w ogóle jest IG?
Chodzi o klasyfikację produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi.
Im wyższa wartość indeksu, tym produkt szybciej ulega trawieniu i szybciej następuje wzrost poziomu cukru we krwi.
Ale co to znaczy niska wartość?
Przyjmuje się, że produkty o wartości poniżej 55 są najzdrowsze.
Kolejny taki próg to przedział 55-70, a potem powyżej 70, czyli produkty o wysokiej zawartości glukozy.
A co wpływa na IG? Wartość ściśle zależy od węglowodanów.
Produkty, które organizm szybko wchłania mają najwyższe wartości.
Te podlegające procesie hydrolizy zdecydowanie lepiej wpływają na nasze zdrowie.
Ponadto ważna jest dojrzałość owoców, stopień rozdrobnienia produktu, obecność tłuszczów,
białek, kwasów organicznych. Do tego im dłużej gotujemy np. makaron tym szybciej jest trawiony.
Właśnie dlatego w diecie tak ważne jest dostarczanie produktów, które dadzą nam uczucie sytości na dłużej.
Wybierz dietę
PRZYKŁADOWE DANIA CATERINGOWE W KUŹNI ZDROWIA
![]() | ![]() | ![]() | |||
![]() | ![]() | ![]() | |||
![]() | ![]() | ![]() | |||
![]() | ![]() | ![]() |