Catering dietetyczny z niskim indeksem glikemicznym
w Kuźnia Zdrowia - Konstantynów Łódzki
Pyszna dieta pudełkowa od 1000 do 3500 kcal – 10 wariantów
Indeks glikemiczny (IG) to parametr, dzięki któremu możemy uszeregować produkty spożywcze pod względem ich wpływu na stężenie cukru prostego we krwi po posiłku.
Ma wyjątkowe znaczenie dla osób cierpiących na cukrzycę i tych obciążonych ryzykiem wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych.
W praktycznym ujęciu znajomość IG umożliwia komponowanie codziennego jadłospisu tak, by zapobiec dużym wahaniom cukru we krwi.
A wiesz, od czego zależy wartość indeksu? Przede wszystkim od stopnia rozdrobnienia, od obecności różnych składników pokarmowych,
od stopnia dojrzałości warzyw/owoców i zawartości błonnika, który notabene jest bardzo przydatny w diecie o niskim IG.
A jak to wygląda w praktyce? Warto spożywać te produkty, które mają wartość poniżej 55, czyli np. oleje roślinne, masło, ser żółty, jaja, łosoś, dorsz,
jabłka, agrest, kaszka gryczana, surowa marchew, jogurt naturalny lub ryż biały.
Ważne, żeby pamiętać o tym, że taka dieta nie ma na celu zrzucenia dodatkowych kilogramów i nie jest zalecana dla osób, które chcą schudnąć!
Wybierz dietę
PRZYKŁADOWE DANIA CATERINGOWE W KUŹNI ZDROWIA
![]() | ![]() | ![]() | |||
![]() | ![]() | ![]() | |||
![]() | ![]() | ![]() | |||
![]() | ![]() | ![]() |