Catering dietetyczny z niskim indeksem glikemicznym
w Kuźnia Zdrowia - Bytom
Pyszna dieta pudełkowa od 1000 do 3500 kcal – 10 wariantów
Spotkałeś się kiedyś z dietą o niskim indeksie glikemicznym? Myślę, że obiło Ci się o uszy. Wyróżniamy produkty o niskim <50, średnim 50-70 i >70 IG.
Jeśli masz zaburzenia gospodarki węglowodanowej, powinieneś bazować na żywności z dwóch pierwszych grup.
A wiesz, jak w prosty sposób obniżyć indeks glikemiczny? Przede wszystkim, sięgaj po dojrzałe owoce. Dlaczego?
W miarę jak owoce dojrzewają, zwiększa się w nich udział cukrów prostych. Ponadto nie rozdrabniaj! Mielenie, blendowanie czy siekanie sprawia, że łatwiej trawimy żywność,
przez co glukoza szybciej trafia do krwi – pożegnaj się z koktajlami, sokami i zupami typu krem. W takiej diecie warto też zadbać o białko,
błonnik pokarmowy i tłuszcz w spożywanym posiłku. Dlaczego? Ich obecność przyczynia się do wolniejszego wchłaniania glukozy.
Jeżeli planujesz przejść na jadłospis z niskim IG, warto skonsultować się z dietykiem, który spersonalizuje posiłki pod Ciebie.
Wybierz dietę
PRZYKŁADOWE DANIA CATERINGOWE W KUŹNI ZDROWIA
![]() | ![]() | ![]() | |||
![]() | ![]() | ![]() | |||
![]() | ![]() | ![]() | |||
![]() | ![]() | ![]() |