Rezygnacja ze spożywania wysokiej jakości wysoko przetworzonych produktów spożywczych to podstawa zdrowej diety. O tym mówi się bardzo dużo w ostatnim czasie. Coraz większa liczba społeczeństwa świadoma jest tego, że ich sposób odżywiania jest daleki od ideału. Dzięki czemu rezygnują ze starych nawyków, dążąc do wprowadzenia prawidłowych zasad z myślą o swoim zdrowiu.
Silny i zdrowy organizm
Trzymanie się odpowiednich zasad zdrowego odżywiania daje gwarancję zachowania organizmu w dobrej kondycji. Stosując się do nich, żadna osoba nie będzie musiała przejmować się nadwagą lub otyłością, które są dużym problemem XXI wieku. Nadwaga i otyłość często prowadzą do wielu innych dolegliwości – w tym m.in. problemów z sercem i układem pokarmowym. Podstawą zdrowego odżywiania jest zapewnienie odpowiednich witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Mowa tu w dużej mierze o białku, zdrowych węglowodanach i zdrowych tłuszczach. Bardzo ważna jest również obecność wody, jej minimalna ilość, to dwa litry dziennie, aby móc zapewnić nawodnienie oraz wsparcie w usuwaniu toksyn z organizmu.
Co jest ważne w zdrowym odżywianiu?
Jedna z głównych zasad zdrowego odżywiania odnosi się do warzyw i owoców, które powinny być obecne w diecie każdego człowieka. Wystarczy spojrzeć co znajduje się u podstaw Piramidy Żywienia, aby wiedzieć, co w naszej diecie powinno gościć, a co należy usunąć na stałe. Owoce i warzywa znajdują się u samej podstawy wspomnianej piramidy żywienia, dlatego też należy zadbać o ich obecność każdego dnia.
Warzywa powinny być obecne praktycznie w każdym posiłku – śniadaniu, obiedzie i kolacji – w dowolnej formie. Świeże owoce i surowe warzywa (np. rzodkiewki, pomarańcze, liście sałaty, banany) należy stosować jako przekąski pomiędzy głównymi posiłkami. Każdego dnia powinno spożywać się ok. 400 gramów warzyw i owoców. W ten sposób będzie można także zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby niezakaźne.
Tłuszcze nienasycone
Dla wielu osób może być to zaskoczeniem, ale bardzo ważna jest obecność w diecie również tłuszczów. Należy zdecydowanie zrezygnować ze spożycia tłuszczów trans oraz zmniejszyć proporcje spożywanych tłuszczów nasyconych na rzecz tłuszczów nienasyconych. Przykładem może być tu olej słonecznikowy, szafranowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek. Należy dążyć do tego, aby spożycie tłuszczów trans ograniczyć do mniej niż 1% całkowitego spożycia energii, w przypadku tłuszczów nasyconych liczba ta nie powinna przekraczać 10%. Istnieje wiele ciekawych alternatyw, dzięki czemu całkowicie będzie można je wyeliminować z diety, stosując m.in. gotowanie na parze lub w wodzie. Zamiast tłustego, lepiej wybierać chude mięso i niskotłuszczowe produkty mleczne, które bogate są w wapń wspierający kości. Nie można także zapomnieć o rezygnacji z jedzenia przekąsek, które przygotowywane są z użyciem dużej ilości niezdrowych tłuszczy. Mowa tu przede wszystkim o pączkach, faworkach, ciastkach.
Zdrowe odżywianie – jak ważna jest obecność potasu?
Mówiąc o zdrowym odżywianiu, nie można zapomnieć także o obecności takich pierwiastków jak potas czy magnez
Wiele osób z pewnością nie wie, że spożywa zbyt duże ilości sodu. Stosując takie rozwiązanie, człowiek samodzielnie zwiększa u siebie ryzyko zachorowania na nadciśnienie, czyli zbyt wysokie ciśnienie krwi. To może przyczynić się do częstszego występowania udaru mózgu lub innych dolegliwości związanych z chorobami serca. Potas jest bardzo ważnym elementem diety, którego źródła można odnaleźć szczególnie w warzywach i owocach. Dobrze byłoby zrezygnować z całkowitego spożycia soli. Ewentualnie, należy zwrócić uwagę na niską zawartość sodu, co też pozwoli zadbać o swoje zdrowie.
Żywność niskoprzetworzona
Za zdrową dietę odpowiada żywność niskoprzetworzona, która każdego dnia powinna gościć na naszym talerzu. Należy kategorycznie zrezygnować ze spożywania fast food, słonych przekąsek, ciastek, gotowych dań dostępnych w słoikach i innych wysoko przetworzonych rzeczy. Lepiej samodzielnie kupić mięso, warzywa lub inne surowe produkty spożywcze, które będzie można wykorzystać do gotowania w domu. Osoby, które nie mają czasu na zdrowe gotowanie, mogą skorzystać z cateringu dietetycznego. Pudełka ze zdrowymi i zbilansowanymi posiłkami, każdego dnia dostarczane są do domu, praktycznie od ręki gotowe do spożycia.
Cukier i białko
Wiele osób wie, że zdrowa dieta oznacza rezygnację ze słodkich przekąsek. Warto jednak wziąć pod uwagę to, że tradycyjny cukier nie na darmo nazywany jest “białą śmiercią”. To on odpowiedzialny jest z nadwagę i otyłość, prowadzących do wielu innych schorzeń. Należy zrezygnować z jego obecności.
Na szczęście do dyspozycji są inne, zdrowsze alternatywy, w tym erytrol. Przy jego pomocy, inspirując się przepisami znalezionymi w świecie wirtualnym, będzie można przyrządzić wiele smakowitych słodkich przekąsek, które można jeść z czystym sumieniem.
Pełnowartościowe białko jest najważniejszym elementem diety każdego człowieka. Możemy wybrać białko pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, szczególnie drobiowe, oraz ryby) oraz roślinnego (nasiona roślin strączkowych, wysokobiałkowe kasze).
Zdrowe odżywianie to także konieczność ograniczenia wszelkiego rodzaju używek – w tym alkoholu i papierosów. Są to dwie rzeczy, które mogą prowadzić do zwiększenia zachorowalności na raka oraz wielu innych chorób.
Stosując się do wyżej opisanych zasad, będzie można zadbać o zdrowe odżywianie, które jest bardzo ważne na każdym etapie życia.