W ostatnich latach sporo mówi się na temat tego, że owoce mają wysoki indeks glikemiczny i dużo kalorii, w związku z czym osoby decydujące się na dietę odchudzającą, taką jak np. dieta samuraj nie powinny ich spożywać. Okazuje się jednak, że niektóre z nich mogą sprzyjać utracie tkanki tłuszczowej. Trzeba tylko wiedzieć, które gatunki i odmiany w tym przypadku są bezpieczne, a których należy unikać. Wobec tego przedstawiamy, jakie owoce na diecie nie tylko są dozwolone, ale wręcz wskazane.
Ananasy na lepsze trawienie
W słodkich, soczystych ananasach znajdziemy bromelinę – enzym, który w naszym organizmie doskonale rozkłada białko, a co za tym idzie przyspiesza nasz metabolizm. Poza tym, że bromelina pozytywnie wpływa na proces trawienia, stanowi także świetną broń w walce z tzw. skórką pomarańczową. Enzym ten leczy stany zapalne, w związku z czym usuwa cellulit. Poza tym, zawarty w ananasach błonnik reguluje pracę jelit. Warto jednak pamiętać, aby sięgać po świeże owoce, gdyż są one dużo zdrowsze oraz posiadają więcej wartości odżywczych.
Grejpfrut na szybsze spalanie tłuszczów
Grejpfrut o charakterystycznym gorzkawym smaku oprócz tego, że doskonale orzeźwia, stanowi bogactwo witamin i minerałów. Osoby, które przestrzegają diety samuraj bądź też planują przeprowadzenie kilkudniowego detoksu sokami, z pewnością zainteresuje fakt, że owoc ten wykazuje również działanie odchudzające. Wszystko dzięki temu, że substancje zawarte w grejpfrucie, w tym pektyny korzystnie wpływają na jelita, usprawniają przemianę materii, reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową, a także oczyszcza organizm z toksyn.
Opuncja figowa na pozbycie się uczucia głodu
Opuncja figowa przede wszystkim skutecznie pozbywa się uczucia głodu oraz hamuje wchłanianie tłuszczów. Dodatkowo wykazuje właściwości odtruwające. W końcu opuncja obniża poziom glukozy we krwi, dlatego zalecana jest cukrzykom. O ile ananasy i grejpfruty zaleca się jeść na surowo, o tyle opuncję figową można spożywać także w przetworach, sokach oraz jako dodatek do herbaty.
Papaja na zwalczanie toksyn
Tak, jak ananas zawdzięcza swoje zbawienne właściwości bromelinie, tak owoce papai -enzymowi, którego nazwa brzmi papaina. To dzięki niej spożywając papaje usprawniamy proces trawienia, przyspieszamy spalanie białek i tkanki tłuszczowej, a także pozbywamy się z organizmu toksyn.