Dieta keto, a dieta niskowęglowodanowa – Kuźnia Zdrowia

Aktualnie do dyspozycji mamy ogromną ilość diet, które możemy dopasować do indywidualnych potrzeb. Wśród nich dużą popularnością cieszą się diety niskowęglowodanowe, które dla wielu stanowią receptę do sukcesu w odchudzaniu i zdrowym trybie życia. Mówiąc o tym często można usłyszeć również o diecie keto. Czy jest to jedno i to samo? Okazuje się, że nie. Nie każda dieta niskowęglowodanowa jest dietą ketogeniczną.

Ograniczona podaż węglowodanów

Dieta keto budzi spore kontrowersje, ponieważ nie brakuje osób, które twierdzą, że tak duże ograniczenie dla podaży węglowodanów jest szkodliwe dla organizmu człowieka. Na tym właśnie polega ten model żywienia – spożycie węglowodanów wynosi do 5% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dlaczego jest to tak ważne?

Tylko w ten sposób organizm człowieka będzie w stanie wejść w stan ketozy, która jest „awaryjnym” sposobem dostarczania energii naszemu organizmowi. W jej efekcie dochodzi do intensywnego spalania tłuszczu. To tłuszcz zamiast węglowodanów staje się źródłem energii, która zużywana jest przez nas na każdym kroku.

Obawy budzić mogą objawy, które świadczą o tym, że organizm przeszedł w stan ketozy. Wśród nich można wymienić nieprzyjemny zapach z ust w pierwszym okresie kotozy, czasami zdążają się problemy z wypróżnianiem lub zbyt krótkim snem. Pozytywną informacją jest za to utrata masy ciała.

Dieta ketogeniczna to jeden z planów żywieniowych, który można zaliczyć do niskowęglowodanowych.

Diety niskowęglowodanowe

Dietami tymi nazywamy szereg diet, które charakteryzują się obniżoną podażą węglowodanów. Ich ilość uzależniona jest od wyboru planu żywieniowego. Do diet niskowęglowodanowych zalicza się:

  • dieta Paleo – osoby decydujące się na to rozwiązanie, mogą spożywać jedynie produkty, które są nieprzetworzone. W procesie produkcji nie mogły ulec żadnym przemianom. Sól, cukier oraz produkty wysoce przetworzone są kategorycznie zabronione. Dozwolone są wszelkiego rodzaju warzywa i owoce, orzechy, zboża, nasiona roślin strączkowych, nieprzetworzone chude mięso. Jedna z najważniejszych kwestii, to zakaz spożywania produktów nabiałowych;
  • dieta Dukana – podzielona jest na cztery fazy: uderzeniową, naprzemienną, ujednoliconą, stabilizację. Każda z nich różni się od siebie stosowanymi produktami do spożycia. W trakcie trwania kładzie się mocny nacisk na zwiększenie podaży białka do ilości nieograniczonej. W ten sposób organizmowi będzie można zapewnić odpowiednią ilość energii.
  • dieta Atkinsa – pośród diet niskowęglowodanowych cieszy się największą popularnością (zaraz obok keto). Także podzielona jest na cztery fazy, które różnią się ilością spożywanych węglowodanów. W pierwszej fazie dozwolone jest spożywanie od 20 do 25 g węglowodanów. Czwarta faza pozwala na spożycie od 80 do 100 g węglowodanów jednego dnia. Pozwoli to na ustabilizowanie masy ciała. W przypadku tej diety można mieć do czynienia ze stanem ketozy, co tutaj nie jest wskazane.

Jak więc widać, mówiąc o diecie opierającej się na niskiej podaży węglowodanów, ma się do dyspozycji kilka opcji, które można wybrać dopasować względem własnych potrzeb.

Szybka redukcja masy ciała i zdrowie

Każda z diet niskowęglowodanowych cieszy się popularnością, ponieważ pozwala na szybką redukcję masy ciała. Należy jednak przypomnieć, że musi ona zostać prawidłowo zbilansowana i dopasowana indywidualnie, aby jej zastosowanie nie odbiło się negatywnie na zdrowiu.

W związku z tym, że w trakcie diety niskowęglowodanowej dochodzi do poprawy parametrów glikemii, uważa się, że jej wykorzystanie mogłoby wpłynąć pozytywnie na cukrzyków, którzy dzięki temu nie musieliby spożywać tak dużej ilości leków. W ten sposób będzie można utrzymać lepszą kontrolę nad poziomem cukru we krwi.

Zauważa się także, że low carb pomaga w poprawie profilu lipidowego. W efekcie dochodzi do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu (LDL) i zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu (HDL).

Tego rodzaju diety mogą również doprowadzić do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie. Jest to możliwe dzięki temu, że ilość biomarkerów zapalnych jest niższa. Podobnie jest w przypadku stresu oksydacyjnego.

Są dostępne także badania, które mają dowodzić, że diety o niskiej podaży węglowodanów przyczyniają się do zmniejszenia zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Czy dieta low carb jest dla każdego?

Z jej zastosowania wynika wiele korzystnych zalet dla zdrowia. Nie jest to jednak dieta, która może być stosowana przez każdego. Mowa tu szczególnie o pacjentach, którzy mają problemy z nerkami i wątrobą. Są to bowiem dwa organy, które odpowiedzialne są za prawidłowe wydalanie białka z organizmu. Wśród innych osób, które nie mogą ograniczać do maksimum węglowodanów, znajdują się: kobiety w ciąży lub dopiero ją planujące, karmiące piersią, osoby z dużą dawką aktywności fizycznej oraz zawodnicy niektórych dyscyplin sportowych.

 

Należy pamiętać o tym, że bardzo ważne jest zachowanie różnorodności i równowagi w żywieniu. Prawidłowo rozpisana dieta low carb będzie w stanie przynieść oczekiwane efekty. Chodzi o to, aby mieć pewność, że wraz z posiłkami będzie można zapewnić organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych. W ten sposób uda się uniknąć niedoborów.

Do góry