Co jeść aby szybko i zdrowo dodać sobie energii – Kuźnia Zdrowia

Szczególnie jesienią i zimą wiele osób zauważa u siebie spadek energii i witalności, brak chęci do pracy oraz do wykonywania innych obowiązków, to działa na nas mocno demotywująco. Przypływ większej ilości energii można sobie zapewnić, spożywając określone produkty spożywcze. Nie można bowiem zapomnieć, że jedzenie to skuteczny środek dopingujący.

 

Co należy jeść, aby nie narzekać na brak energii każdego dnia?

Dlaczego nie mam energii?

Za brak energii witalnej odpowiada w dużej mierze przemęczenie organizmu. Człowiek żyje w wielkim stresie i każdego dnia ma do wykonania dużą ilość obowiązków. Z czasem tak szybkie tempo życia sprawia, że brakuje energii do wykonywania kolejnych czynności.

Za brak energii odpowiadać mogą często choroby towarzyszące. Wśród nich znaleźć można niedokrwistość. Kolejnym powodem może być też zbyt wysoko kaloryczna dieta, która powoduje, że energia dostarczana jest chwilowo.

To samo powoduje dieta zbyt niskokaloryczna. Organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości witamin i minerałów, przez co w efekcie towarzyszy mu bardzo długie zmęczenie i brak witalności. Zmieniając swoją dietę, będzie można zauważyć pozytywne zmiany dotyczące energii i witalności, towarzyszącej na każdym kroku.

Niech moc będzie z Wami!

Kawa, owszem powoduje pobudzenie, ale w zbyt dużej ilości, może m.in. prowadzić do kołatania serca. Można ją pić od rana (najlepiej zieloną, naturalną kawę, ponieważ ma ona właściwości prozdrowotne), ale popołudniami juz lepiej ograniczyć jej picie. Zamiast kolejnej kawy, lepiej postawić na jogurt grecki, który może stać się pożywną przekąską w ciągu dnia. Energię dostarczać będą zawarte w nim węglowodany i witamina B. Są one w stanie sprawić, że dostarczona do organizmu żywność, będzie miała wartość użytkową. Należy także wspomnieć, że wraz z jogurtem greckim, do organizmu zostaną dostarczone probiotyki, sód oraz wapń.

Kapusta, kalafior, jarmuż, rzodkiewka, brokuły, kapusta – to warzywa doskonale znane, które nazywane są też krzyżowymi. Ich regularne spożywanie sprawia, że w organizmie dochodzi do produkcji postbiotyków, które zapewniają większe ilości energii. Spożywanie takich warzyw w dużych ilościach będzie w stanie zapewnić odpowiednią ilość energii, jak również zapewni lepszą ochronę przed chorobami układu krążenia.

Buraki i soczewica

Chcąc dodać sobie energii, należy do swojej codziennej diety włączyć buraki razem z soczewicą.

Te czerwone warzywa mają w sobie ogromne pokłady węglowodanów, buraki nie tylko usprawniają pamięć, ale również poprawiają pracę układu krwionośnego i mięśniowego. Buraki pozytywnie wpływają na pracę mózgu, jak również wzmacniają od środka kości i zęby. Ich działanie jest w stanie sprawić, że organizm będzie w odpowiedni sposób nawodniony (co jednak nie zmienia faktu, że należy wypijać min. dwa litry wody każdego dnia). Z buraków można przyrządzić wiele dań, m.in. zupę, surówkę, a nawet koktajl buraczany.

Błonnik, którego duże ilości można znaleźć w soczewicy, jest w stanie utrzymać długie uczucie sytości. Przede wszystkim soczewica na stałe powinna zagościć w diecie człowieka ze względu na obecność węglowodanów złożonych, które po spożyciu, zostaną zamienione w energię. Nie brakuje opinii, że soczewica powinna być spożywana również z tego względu, że może stanowić zdrową alternatywę dla białka odzwierzęcego. Zamiast mięsa, można spożywać soczewicę, która jest w stanie dostarczyć również kwas foliowy i potas.

Nasiona chia i gorzka czekolada

Nasiona chia można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Są one podstawą wielu deserów, które nie są tak kaloryczne i są zdrowe. Oprócz tego, że ich regularne spożywanie jest w stanie zapewnić dużą ilość energii, to wraz z nimi można dostarczyć organizmowi kwasy omega 3. Chia, nazywane również szałwią hiszpańską, pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Dzięki nim może poprawić się pamięć oraz koncentracja. Ich spożywanie przedłuża uczucie sytości oraz ma dobroczynny wpływ na pracę układu trawiennego oraz sercowo-naczyniowego.

Gorzka czekolada dla wielu stanowi dobrą przekąskę – zamiast mlecznej, która zawiera duże ilości kcal.  Okazuje się, że czekolada gorzka ma prozdrowotne właściwości dla organizmu. Znaleźć w niej można żelazo, magnez i potas oraz duży dodatek energii. Oprócz tego gorzka czekolada poprawia pamięć i koncentrację. Zamiast sięgać po inne słodycze, lepiej zjeść taką wersję czekolady, ponieważ zawiera ona łatwo przyswajalne cukry.

 

Awokado

 

Warto również jeść awokado, które bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie tylko zostanie w ten sposób dostarczona energia, ale dzięki temu będzie można swojej skórze zapewnić odpowiednie nawilżenie. Awokado wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Na liście spożywanych produktów powinny także znaleźć się płatki owsiane, które pomagają w procesie odchudzania, ale także dostarczają energii, uwalnianej z pożywienia stopniowo.

Do góry